Coronavirus hærger over det meste af verden for tiden. Coronavirus spredes med eksponentiel vækst og sundhedsstyrelsen vurderer at op mod 10% af den danske befolkning vil blive ramt over de næste 2-3 måneder. 

Vi har i Danmark tyet til drastiske tiltag for at inddæmme coronavirus, så sundhedssektoren ikke bliver for hårdt belastet på en gang. Vi har lukket store dele af den offentlige sektor, vi anskynder folk til at arbejde hjemmefra hvis muligt, grænserne er lukket, etc. 

Jeg behøver ikke gennemgå de forskellige hygiejneforskrifter igen – dem tror jeg efterhånden at vi alle kender udenad. Og de er vigtige, så sørg nu for at vaske de hænder. 

Jeg vil i det følgende gøre opmærksom på nogle andre, lidt mere oversete, ting, som også har en effekt på din modstandskraft. Det handler nemlig om vores vejrtrækning. Du vil lære at du skal: 

  • Bruge næsen 24/7.
  • Humme i 5 min flere gange dagligt. 
  • Bruge tape på munden om natten.

Næsen er din ven i kampen mod coronavirus

Vi tager ofte vores vejrtrækning for givet. Vi tænker ikke over den og er ikke opmærksom på vores vaner. Det er min erfaring at langt de færreste er opmærksom på, hvor ofte de trækker vejret gennem munden (når de taler, løber, spiser, etc.) Derfor er det også et område som de færreste tænker på i forhold til at forebygge at man bliver ramt af forskellige vira. 

Derfor er næsen vigtig: 

  • Næsen filtrerer (modsat munden) en betydelig mængde bakterier. 
  • Bihulerne producerer en gas (nitrogenmonoxid, NO), som er anti-bakteriel og anti-viral. 
  • Mundvejrtrækning giver kun ca. 10% NO sammenlignet med vejrtrækning gennem næsen. 
  • Næsen gør at din vejrtrækning bliver mindre og dybere. 
  • Jo mindre vejrtrækning, jo færre bakterier og vira åndes ind. 

Hvis du gerne vil læse mere om, hvorfor næsen er så vigtig, så har jeg skrevet et indlæg her.

Nitrogenmonoxid undertrykker vira

De færreste kender til at bihulerne indeholder nitrogenmonoxid (NO). Det er et vigtigt molekyle med mange essentielle funktioner for kroppen og dit helbred. 

I 2005 demonstrerede Åkerström et al., at NO kunne undertrykke SARS (en anden coronavirus) i de tidlige stadier af infektion. (Link til studie

Dette betyder naturligvis ikke at du ikke kan blive smittet bare fordi du trækker vejret gennem næsen. Selvfølgelig kan du det, men du kan samtidig blive opmærksom på at bruge næsen mere, så du har dit naturlige forsvarsværn i spil. Det vil alt andet lige reducere risikoen. 

Ovenstående studie understøtter den teori, som Lundberg og Weitzberg fremlagde i 1999, hvor de argumenterede for Næsen og NO’s rolle som kroppens første forsvar mod mikro-organismer og vira. (Link til artikel

Det er en ganske lille ting at blive mere opmærksom på at trække vejret gennem næsen. Det er gratis og du har intet at miste ved det.

 

At humme øger din NO-produktion

Hvis nitrogenmonoxid øger vores naturlige forsvar mod vira, så giver det jo god mening at lære, hvordan man øger den naturligt. 

Det er faktisk meget enkelt. Du skal HUMME. Det at humme kan øge NO-produktion med 15-20 gange, hvilket er meget betydeligt. 

 

Sådan gør du: 

  1. Sæt dig og slap af. 
  2. Ånd blidt ind gennem næsen, hold vejret et par sekunder og ånd så langsomt ud gennem næsen mens du siger HMMMMM. 

Dette kan du gøre et sted mellem 20 til 40 gange, hvilket skulle tage et sted mellem 5-10 min. 

Gentag processen nogle gange dagligt. 

 

Tape på munden om natten

Nej, jeg er ikke skør. Det er faktisk noget man kan gøre – og jeg har selv gjort det nu i mere end 5 år. 

Det er de færreste der er opmærksomme på hvor meget de bruger munden til at trække vejret med. Om dagen kan vi være opmærksomme på det og forsøge at ændre vores vaner lidt efter lidt, men om natten kan vi ikke tjekke os selv. 

Derfor anbefaler jeg at du bruger noget blidt klæbende tape (ala englehud, eks. micropore) til at sætte på munden inden du lægger dig til at sove. På den måde sikrer du dig at du holder munden lukket om natten. Tip: husk at folde den ene ende. Det gør det lettere at fjerne næste morgen.

Tape på munden er ofte brugt inden for Buteykometoden, hvor man lærer bedre vejrtrækningsmønstre samt udelukkende at bruge næsen. Vi tilbringer mange timer i sengen, så hvis vi kan sikre os at munden forbliver lukket, så kan det gøre en stor forskel (og desuden så beretter mange af de får en bedre søvn ud af det).

OBS: Hvis du bruger munden meget i din vejrtrækning, så vil dette være ubehageligt til at begynde med. Til dig anbefaler jeg at du kun dækker en del af munden til, så du stadig kan trække vejret lidt gennem munden.  

 

Konklusion: 

Afsprit dine hænder, hold hygiejnen, men glem ikke din NÆSE! Du vil få mange gode ting ud af at vænne dig til næsevejrtrækning og dem bliver du ved med at få glæde af (også når coronavirus har lagt sig igen) 🙂

Held og lykke!

Share This